Är ditt barn närsynt?

Det finns idag flera olika metoder med bevisad effekt för att bromsa utvecklingen av myopi hos barn. En bromsning av myopiutvecklingen i tidig ålder hos barn kan leda till en betydligt minskad risk för myopirelaterade komplikationer som senare i livet kan leda till synförlust.

Symtom att titta efter hos barnet:

- Klagar över huvudvärk eller trötta ögon
- Har svårt att se tavlan i klassrummet
- Sitter nära TV:n eller digitala skärmar
- Håller boken väldigt nära vid läsning
- Blinkar överdrivet mycket
- Gnuggar sig ofta i ögonen
- Kisar

Tidig behandling kan bromsa utvecklingen av närsynthet upp till 60%* och minska risken att ditt barn drabbas av framtida problem med ögonhälsan.

MiSight 1-day

Tills precis nyligen har det funnits 2 olika metoder för behandling av närsynthet, nattlinser (orthokeratologi) och multifokala kontaktlinser. Nu finns även den banbrytande endagslinsen MiSight 1-day. MiSight 1-day är en bekväm endagslins med ActivControl® Technology speciellt framtagen för bromsning av myopiutveckling upp till 60%*,samtidigt som den korrigerar synfelet. För barn och ungdomar från 8 års ålder. 

Nattlinser (orthokeratologi)

Nattlinser är en icke kirurgisk metod som omformar hornhinnan. Genom att använda personligt tillverkade stabila kontaktlinser under natten, reduceras närsyntheten till noll. Du tar ut linserna på morgonen och har klar syn resten av dagen utan kontaktlinser eller glasögon! Läs mer här >
Den ytterligare fördelen förutom att slippa glasögon och linser på dagen är att det begränsar utvecklingen av närsynthet mellan 30-50%*. För barn och ungdomar från 8 års ålder.

Multifokala kontaktlinser

Multifokala kontaktlinser har tidigare varit den enda mjuka kontaktlinsen som använts för begränsning av närsynthetsutveckling för barn och ungdomar. Den har visat sig begränsa utveckling runt 30% och finns idag både som månadslins och endagslins.

Utomhusmiljön påverkar

Även då vi ännu inte riktigt vet varför, så har det visat sig att barn som är ute mer än 2 timmar per dag, får en mindre utveckling av sin närsynthet än hos barn som sitter inomhus hela dagen!

Vilken kontaktlins är bäst för mitt barn?

Alla dessa kontaktlinser begränsar utvecklingen av närsynthet hos barn även om den inte stoppar upp det helt. Den kan heller inte ta bort det som redan utvecklats. Det är därför viktigt att starta behandlingen så tidigt som möjligt! Beroende på barnets behov kan de olika linserna fungera bra på olika sätt.

Våra duktiga optiker hjälper dig och ditt barn att hitta rätt typ av lins för just er. Välkommen!